Profesjonalny Serwis Prawny NetTAX
1/4 logo Baza Prawna
NIEZALOGOWANY 
LOGOWANIE DO BAZY
INFORMACJE
Strona główna
Indeks tematyczny
Indeks alfabetyczny
Orzecznictwo
Piśmiennictwo
Interpretacje
Stałe wskaźniki
Wyszukiwanie
1/4 logo Egzamin Doradcy Podatkowego
LOGOWANIE DO EGZAMINU
FORMULARZ ZAMÓWIENIA
Opis
Demo
Cennik
1/4 logo Sklep NetTAX
Wycena Spółek w Excelu - Metoda Porównawcza
Wycena Spółek w Excelu - Metoda Porównawcza
1/4 logo Serwis Prawny
Strona Główna
Nowości
Opinie ekspertów
komórka Płatność SMS
Dzienniki
   Dziennik Ustaw
   Dziennik Urzędowy UE (L)
   Monitor Polski
   Dzienniki Urzędowe
Zmiany w prawie
Kursy walut
Kursy walutowe euro
Kursy celne
Listy i wykazy
Ważne terminy
Słowniczek łaciński
Słowniczek prawniczy
Nowe wskaźniki i stawki
Kalkulator odsetkowy
Wizytówki Doradców
Podatkowych
[nowe]
Ciekawe miejsca w sieci
Szkolenia i konferencje
VAT w UE
1/4 logo Usługi
Grupy dyskusyjne
Biuletyn Prawno-Podatkowy
Pomoc techniczna 
Kontakt
Reklama
1/4 logo Księgarnie
Księgarnia Księgowego
   Podatki
   Rachunkowość
   Finanse
   Inne
1/4 logo Uwagi i opinie
Twój adres e-mail:

Uwagi / opinie
Krajowa Rada Doradców Podatkowych
  Opinie ekspertów

nowe - 2007.05.23
Anna SzaraStosowanie obniżonej stawki VAT dla montażu rolet lub żaluzji
Anna Szara

Zobacz...


nowe - 2007.05.18
Zasady dokonywania korekt deklaracji podatkowych
Aneta Mościcka

Zobacz...



nowe - 2007.05.16
Opodatkowanie dywidend i innych dochodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych
Aneta Mościcka

Zobacz...


nowe - 2007.05.14
Joanna BobrowskaSamochód osobowy wykorzystywany do działalności gospodarczej, nie będący własnością podatnika
Joanna Bobrowska

Zobacz...



2007.05.11
Rozliczenie dochodów z pracy wykonywanej za granicą za 2006 r.
Aneta Mościcka

Zobacz...


Magdalena Furmańczuk2007.05.09
Opodatkowanie przychodu ze sprzedaży nieruchomości- kto zapłaci?
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


Magdalena Furmańczuk2007.04.20
Likwidacja spółki z o. o.
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


Agata Łapińska2007.04.18
Korekta podatku należnego u wierzyciela w związku z wierzytelnością nieściągalną
Agata Łapińska

Zobacz...


2007.04.16
Jakie błędy popełniają najczęściej podatnicy w zeznaniach rocznych?
Aneta Mościcka

Zobacz...


2007.04.11
Korekta odliczonego VAT w razie wniesienia aportem towarów i środków trwałych do spółki
Aneta Mościcka

Zobacz...


2007.03.20
Zmiany w przepisach dotyczących prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów, obowiązujące od 15 marca 2007 r.
Aneta Mościcka

Zobacz...


Magdalena Furmańczuk2007.03.15
Podstawy tworzenia ZFŚS oraz zakres i opodatkowanie podatkiem dochodowym usług świadczonych w ramach tego Funduszu
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


2007.03.07
Piotr BaranProblemy z cienką kapitalizacją
Piotr Baran

Zobacz...


2007.03.06
Anna SzaraMożliwość ograniczenia odpowiedzialności doradcy podatkowego z Kodeksu karnego skarbowego
Anna Szara

Zobacz...


2007.02.27
Szybciej odzyskamy dług na drodze sądowej
Aneta Mościcka

Zobacz...


2007.02.26
Anna SzaraAnulowanie faktur VAT
Anna Szara

Zobacz...


2007.02.23
Anna OłdakowskaWarunki do skorzystania z nowej ulgi prorodzinnej, obowiązujacej od 1 stycznia 2007 r.
Anna Ołdakowska

Zobacz...


2007.02.12
Piotr BaranOpodatkowanie podatkiem dochodowym wynagrodzeń nierezydentów z tytułu pełnienia funkcji członków zarządu
Piotr Baran

Zobacz...


2007.01.26
Anna OłdakowskaFormy płacenia zaliczek w podatku dochodowym od osób prawnych w 2007 r.
Anna Ołdakowska

Zobacz...


2007.01.26
Joanna BobrowskaFormy płacenia zaliczek w podatku dochodowym od osób fizycznych w 2007 r.
Joanna Bobrowska

Zobacz...


2007.01.23
Nowe limity w VAT od 1 stycznia 2007 r.
Aneta Mościcka

Zobacz...


2007.01.22
Anna SzaraMetody obliczania różnic kursowych w 2007 r.
Anna Szara

Zobacz...


2007.01.15
Joanna BobrowskaReklama i reprezentacja w PIT i CIT od 1 stycznia 2007 r.
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Agata Łapińska2007.01.09

Skutki sprzedaży udziałów w świetle prawa podatkowego i handlowego
Agata Łapińska

Zobacz...


2007.01.08
Krzysztof MajczykOdliczenie VAT i wystawienie faktury wewnętrznej od darowizny podręczników szkolnych dla dziecka
Krzysztof Majczyk

Zobacz...


Magdalena Furmańczuk2007.01.04
Skutki prawno-podatkowe wystąpienia wspólnika ze spółki cywilnej
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


2006.12.22
Krzysztof MajczykPodatkowe rozliczenie leasingodawcy i leasingobiorcy
Krzysztof Majczyk

Zobacz...


2006.12.22
Więcej wymogów dla pism i zamówień handlowych składanych przez spółki
Aneta Mościcka

Zobacz...


2006.12.19
Anna OłdakowskaZawrzyj umowę pożyczki do końca roku - unikniesz zapłaty PCC
Anna Ołdakowska

Zobacz...


2006.12.08
Piotr BaranSamochody demonstracyjne a prawo do odliczenia podatku VAT
Piotr Baran

Zobacz...


2006.12.06
Anna SzaraZatrudnienie małżonka
Anna Szara

Zobacz...


2006.11.24
Anna OłdakowskaDarujesz mieszkanie dziecku - sprawdź, czy zapłacisz podatek
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Agata Łapińska2006.11.23
Koszty opieki medycznej dla pracowników firm od 2007 r.
Agata Łapińska

Zobacz...


2006.11.20
Ostatni dzwonek na skorzystanie z ulgi odsetkowej.
Aneta Mościcka

Zobacz...


Magdalena FurmańczukKontrakt menedżerski - aspekty prawno- podatkowe
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


Agata ŁapińskaRozporządzenie 1777/2005 - zmiany w unijnym systemie VAT
Agata Łapińska

Zobacz...


Anna OłdakowskaKasy mieszkaniowe
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Joanna BobrowskaZmiany przepisów ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Piotr BaranMarża na samochody używane
Piotr Baran

Zobacz...


Agata ŁapińskaOpodatkowanie usług niematerialnych
Agata Łapińska

Zobacz...


Magdalena FurmańczukZatwierdzenie i złożenie sprawozdania finansowego
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


Anna OłdakowskaUlga innowacyjna
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Magdalena FurmańczukOdpowiedzialność członków zarządu oraz kadry zarządzającej
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


Magdalena FurmańczukPrzestępstwa skarbowe lub wykroczenia skarbowe przeciwko obowiązkom podatkowym (art. 54–84 k.k.s.)
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


Agata ŁapińskaUkryta dywidenda
Agata Łapińska

Zobacz...


Aleksandra PielaZwrot kosztów przesyłki pocztowej
Aleksandra Piela

Zobacz...


Agata ŁapińskaOpcje walutowe sposobem na zabezpieczenie przed wahaniami kursów walut
Agata Łapińska

Zobacz...


Magdalena FurmańczukUstawa o VAT „kulą u nogi” podatników
Magdalena Furmańczuk

Zobacz...


Magdalena TyczyńskaOpodatkowanie wynagrodzeń finansowanych z funduszy strukturalnych
Magdalena Tyczyńska

Zobacz...


Anna OłdakowskaCienka kapitalizacja
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Michał KućmińskiObowiązek zamieszkiwania w nabytym lokalu lub budynku a prawo do ulgi w podatku od spadków i darowizn
Michał Kućmiński

Zobacz...


Powstanie zobowiązania podatkowego a odpowiedzialność członków zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością
Krzysztof Machowiak

Zobacz...


Michał KućmińskiZwrot podatku VAT za materiały budowlane
Michał Kućmiński

Zobacz...


Anna OłdakowskaZagrożenie wynikające z KKS w związku z wystawieniem faktury wadliwej
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Piotr BaranNiektóre kwestie podatkowe dotacji na szkolenia pochodzących z Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich 2004-2006
Piotr Baran

Zobacz...


Joanna BobrowskaUstalanie proporcji.
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Stanisław MyszewskiCzynny żal po zmianach w KKS.
Stanisław Myszewski

Zobacz...


Monika GrudzieńDarowizna na cele pożytku publicznego.
Monika Grudzień

Zobacz...


Lidia NicpońProblem budownictwa mieszkaniowego. Przedłużenie stawki 7%.
Lidia Nicpoń

Zobacz...


Michał KućmińskiPodatek VAT od usług doradczych w zakresie emisji i nabycia akcji
Michał Kućmiński

Zobacz...


Aleksandra PielaFaktury za usługi pośrednictwa pracy dla zagranicznych pracodawców
Aleksandra Piela

Zobacz...


Anna OłdakowskaSkutki w podatku dochodowym od osób prawnych nabycia oprogramowania w USA przez podmiot polski
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Aleksandra PielaObrót wierzytelnościami a VAT
Aleksandra Piela

Zobacz...


Monika GrudzieńDarowizna 1% na rzecz organizacji pożytku publicznego.
Monika Grudzień

Zobacz...


Piotr BaranDarowizny z przeznaczeniem na pomoc konkretnym osobom fizycznym
Piotr Baran

Zobacz...


Anna OłdakowskaSponsoring a VAT.
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Piotr BaranSponsoring w podatku dochodowym
Piotr Baran

Zobacz...


Aleksandra PielaKto musi mieć kasę?
Aleksandra Piela

Zobacz...


Anna OłdakowskaPodstawa opodatkowania w podatku dochodowym od osób fizycznych.
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Anna OłdakowskaUlga odsetkowa.
Anna Ołdakowska

Zobacz...


Lidia NicpońRabat przy wewnątrzwspólnotowym nabyciu towarów.
Lidia Nicpoń

Zobacz...


Joanna BobrowskaOpodatkowanie Świętego Mikołaja.
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Monika GrudzieńOpłaty sądowe i skarbowa – refakturowanie kosztów.
Monika Grudzień

Zobacz...


Piotr BaranUlga internetowa
Piotr Baran

Zobacz...


Agnieszka ParfionowOpodatkowanie podatkiem Vat usług pośrednictwa finansowego
Agnieszka Parfionow

Zobacz...


Krzysztof KoślickiRozliczanie faktur korygujących transakcji dostawy i nabycia wewnątrzwspólnotowego
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Agnieszka ParfionowZasady opodatkowania należności z tytułu umowy o kontrakt menedżerski
Agnieszka Parfionow

Zobacz...


Monika GrudzieńOpodatkowanie umów cywilnoprawnych po 1 czerwca 2005 r. w świetle art. 15 ust. 3 pkt 3 ustawy o podatku od towarów i usług.
Monika Grudzień

Zobacz...


Monika GrudzieńSkutki reklamy i promocji napojów alkoholowych w świetle zapisów art. 132 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
Monika Grudzień

Zobacz...


Krzysztof KoślickiPrawne uwarunkowania powołania przedstawiciela podatkowego
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Agnieszka ParfionowOmówienie skutków podatkowych będących wynikiem podwyższenia kapitału zakładowego w spółce z o.o.,
Agnieszka Parfionow

Zobacz...


Krzysztof KoślickiUstawowe warunki utworzenia i funkcjonowania podatkowej grupy kapitałowej
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Krzysztof KoślickiOpodatkowanie dochodów w formie karty podatkowej
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Rafał OsialCash pooling – przedmiot podatku od czynności cywilnoprawnych?
Rafał Osial

Zobacz...


Krzysztof KoślickiUprzednie porozumienia cenowe w zakresie transakcji powiązanych
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Krzysztof KoślickiMetody ustalania wartości ceny transakcji zawartej pomiędzy podmiotami powiązanymi
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Krzysztof KoślickiCo powinna zawierać prawidłowo sporządzona dokumentacja transakcji powiązanych?
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Opodatkowanie zbycia udziałów w spółce z o.o.
Agnieszka Parfionow

Zobacz...


Krzysztof KoślickiDokumentacja transakcji powiązanych w świetle polskiego prawa podatkowego
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Rafał OsialOpodatkowanie podatkiem VAT usług pośrednictwa
Rafał Osial

Zobacz...


Krzysztof KoślickiWystawianie i otrzymywanie faktur w formie elektronicznej
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Krzysztof KoślickiDarowizna w świetle polskiego prawa podatkowego
Krzysztof Koślicki

Zobacz...


Pakiet medyczny dla pracowników
Piotr Baran

Zobacz...


Omówienie zmian ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Reklama i reprezentacja w świetle zmian ustawy, uchwalonej przez Sejm w dn. 22 kwietnia 2005 r., a podpisanej przez Prezydenta w dn. 17 maja 2005 r.
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Warunki skorzystania z ulgi z tytułu zakupu kas rejestrujących
Adam Abramowicz

Zobacz...


Opodatkowanie należności za zakup programu komputerowego od podmiotu zagranicznego
Piotr Baran

Zobacz...


Zwolnienie z obowiązku ewidencji podatku przy zastosowaniu kas rejestrujących - zakres obowiązywania
Adam Abramowicz

Zobacz...


Kasowa metoda rozliczania podatku od towarów i usług
Adam Abramowicz

Zobacz...


Zasady zwrotu nadwyżki podatku naliczonego nad należnym, terminy zwrotu i możliwości skrócenia terminu zwrotu podatku
Adam Abramowicz

Zobacz...


Nabycie prawa do rozporządzania towarem a prawo do odliczenia podatku
Piotr Baran

Zobacz...


VAT w zakresie oprogramowania komputerowego
Piotr Baran

Zobacz...


Aktualizacja wyceny środków trwałych i odpisy aktualizujące wartość należności - konsekwencje w zakresie podatku dochodowego od osób prawnych
Adam Abramowicz

Zobacz...


Korekta podatku naliczonego - zasady i terminy jej dokonywania
Adam Abramowicz

Zobacz...


Ulepszenia własnych środków trwałych w świetle przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych
Adam Abramowicz

Zobacz...


Faktury bez prawa do odliczenia VAT
Piotr Baran

Zobacz...


Zasady ustalania przychodów oraz kosztów uzyskania przychodów wyrażonych w walutach obcych, w świetle przepisów o podatku dochodowym od osób prawnych
Adam Abramowicz

Zobacz...


Nadpłata w podatku dochodowym od osób prawnych
Adam Abramowicz

Zobacz...


Skarga do sądu jako środek ochrony prawnej w prawie zamówień publicznych
Piotr Baran

Zobacz...


Nieodpłatne lub częściowo odpłatne otrzymanie rzeczy lub praw oraz innych świadczeń
Adam Abramowicz

Zobacz...


Odwołanie w prawie zamówień publicznych
Piotr Baran

Zobacz...


Rabat towarowy a VAT
Piotr Baran

Zobacz...


Obowiązki i prawa kontrolowanego podatnika
Adam Abramowicz

Zobacz...


Stawka 0% a obowiązek podatkowy w eksporcie bezpośrednim
Piotr Baran

Zobacz...


Protest jako środek ochrony prawnej w postępowaniu o zamówienie publiczne
Piotr Baran

Zobacz...


Środki ochrony prawnej w prawie zamówień publicznych
Piotr Baran

Zobacz...


Drobni przedsiębiorcy a podatek VAT
Adam Abramowicz

Zobacz...


Kara umowna a VAT
Piotr Baran

Zobacz...


Podstawowe prawa i obowiązki podatnika
Adam Abramowicz

Zobacz...


Czy można zaplanować termin zapłaty VAT
Piotr Baran

Zobacz...


Opodatkowanie podatkiem VAT usług budowlano-montażowych związanych z budownictwem mieszkaniowym
Adam Abramowicz

Zobacz...


Cesja wierzytelności a PCC (a VAT?)
Piotr Baran

Zobacz...


Obowiązki osoby rozpoczynającej własną działalność gospodarczą
Adam Abramowicz

Zobacz...


Spedycja z luką w ustawie o VAT?
Piotr Baran

Zobacz...


Wpływ odroczonego podatku dochodowego na jakość sprawozdań finansowych
Adam Abramowicz

Zobacz...


Składka na ubezpieczenie społeczne przedsiębiorcy
Piotr Baran

Zobacz...


Aktywa i rezerwy z tytułu odroczonego podatku dochodowego w sprawozdaniu finansowym
Adam Abramowicz

Zobacz...


Opodatkowanie VAT dostawy kradzionego samochodu
Piotr Baran

Zobacz...


Ustalanie różnic przejściowych między wartością podatkową a bilansową aktywów i pasywów (cz. 2)
Adam Abramowicz

Zobacz...


Działalność gospodarcza spółek handlowych bez aktualizacji w KRS zakresu przedmiotu działalności
Piotr Baran

Zobacz...


Przyczyny ustalania aktywów i tworzenia rezerw z tytułu odroczonego podatku dochodowego (cz.1)
Adam Abramowicz

Zobacz...


Zasady ogólne dokumentowania transakcji między podmiotami powiązanymi
Piotr Baran

Zobacz...


Podatkowe skutki organizacji imprez integracyjnych oraz innych nieodpłatnie przekazanych świadczeń na rzecz pracowników ze strony pracodawcy, będącego osobą prawną
Adam Abramowicz

Zobacz...


Podatek od nieruchomości przekazanej nieodpłatnie przez spółkę udziałowcowi będącemu jednocześnie członkiem zarządu spółki
Piotr Baran

Zobacz...


Piotr BaranObowiązki sprawozdawczo-finansowe w zakresie obrotu opakowaniami
Piotr Baran

Zobacz...


Premia pieniężna a podatek od towarów i usług
Piotr Baran

Zobacz...


Opodatkowanie usług spedycyjnych podatkiem od towarów i usług
Adam Abramowicz

Zobacz...


Wewnątrz
wspólnotowa usługa transportu towarów
Piotr Baran

Zobacz...


Piotr BaranObowiązki dokumentacyjne polskich podatników VAT w łańcuchu wewnątrzwspólnotowych transakcji trójstronnych
Piotr Baran

Zobacz...


Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej
Patrycja Spotan

Zobacz...


Nowe środki transportu
Małgorzata Cieślińska

Zobacz...


Omówienie projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
Adam Abramowicz

Zobacz...


Omówienie projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych
Adam Abramowicz

Zobacz...


Piotr BaranZasady wymiaru i poboru podatku VAT z tytułu importu towarów
Piotr Baran

Zobacz...


Miejsce świadczenia przy świadczeniu usług
Małgorzata Cieślińska

Zobacz...


Odliczenia częściowe i korekta podatku naliczonego
Jacek Pawlik

Zobacz...


Amortyzacja środka trwałego przy zastrzeżeniu prawa własności
Jacek Pawlik

Zobacz...


Piotr BaranWarunki zastosowania stawki 0% przy WDT dokonywanej przez podatników VAT czynnych oraz elementy faktury stwierdzającej jej dokonanie
Piotr Baran

Zobacz...


Piotr BaranWarunki zastosowania stawki 0% w eksporcie towarów
Piotr Baran

Zobacz...


Opodatkowanie leasingu podatkiem od towarów i usług
Adam Abramowicz

Zobacz...


Piotr BaranObowiązki doradców podatkowych a ochrona obrotu finansowego
Piotr Baran

Zobacz...


Piotr Baran
Zasady naliczania podatku VAT przy
wewnątrzwspólnotowym nabyciu towarów na terytorium kraju
Piotr Baran

Zobacz...


Piotr BaranOpodatkowanie VAT komisu samochodów używanych
Piotr Baran

Zobacz...


Piotr BaranPrawo do odliczenia podatku naliczonego od wydatków związanych z nabyciem i eksploatacją samochodów
Piotr Baran

Zobacz...


Opodatkowanie podatkiem VAT przekazania towarów na cele reprezentacji i reklamy
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Zmiany w przepisach dotyczących rehabilitacji osób niepełnosprawnych
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Leasing jest, tak naprawdę, specyficzną formą finansowania inwestycji.
Krzysztof Machowiak

Zobacz...


Ogólnie znanym faktem jest to, że z dniem 1 stycznia 2003 r. nastąpiła zmiana ustawy Ordynacja podatkowa.
Krzysztof Machowiak

Zobacz...


Homologacja samochodów.
Krzysztof Machowiak

Zobacz...


Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumenta oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Doradca podatkowy nie może być pełnomocnikiem przed NSA w sprawie skargi na decyzję organu celnego.
Wiesław Guentzel

Zobacz...


Omówienie zmian w Kodeksie Celnym
Jerzy Chuderski

Zobacz...


Zawiadomienie o zmianie właściwości urzędu skarbowego.
Joanna Bobrowska

Zobacz...


Ustawa o terminach zapłaty w transakcjach handlowych
Joanna Bobrowska

Zobacz...


„Odsetki za opóźnienie w zapłacie ceny przedawniają się z upływem dwóch lat„
Elżbieta Niemiec

Zobacz...


Dyrektywy unijne w zakresie podatku dochodowego od osób prawnych
Aneta Pijak

Zobacz...


Nieodpłatne czynności w polskiej ustawie o VAT a przepisy VI Dyrektywy i orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości
Jacek Pawlik

Zobacz...


Rejestracja niektórych podatników w projekcie ustawy o podatku od towarów i usług
Krzysztof Machowiak

Zobacz...



Copyright © NetTAX 1998-2019 

MDDP      DATEV.pl Sp. z o.o.      Biura-Rachunkowe.waw.pl      Eurofinance Training
Kontakt | Reklama